» Ukinute subvencije "Ei Niš"Samo dan nakon smene direktora Elektronske industrije Niš, Ministarstvo ekonomije ukinulo je finansijsku pomoć ovom preduzeću koje se nalazi u fazi restrukturiranja. U obrazloženju Rešenja koje je 16. decembra 2011. godine potpisao državni sekretar Ivica Kojić, navode se ekonomski razlozi.

- Subvencije se ukidaju iz razloga što se nisu stekli uslovi za realizaciju istog zbog prioritetne potrebe odobravanja sredstava drugim korisnicima koji se nalaze u postupku restrukturiranja, za urgentno plaćanje obaveza za isporučeni prirodni gas i rešavanje problema tekuće nelikvidnosti, odnosno nesmetano funkcionisanje poremećeno zbog nemogućnosti naplate potraživanja od poverioca".

Finansijska pomoć niškom preduzeću ukinuta je samo dan nakon što je smenjen dotadašnji direktor Miodrag Stamenković, odnosno nepunih 10 dana nakon što je ugovor o isplati pomoći potpisan.

Vredi pomenuti da Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja upravljaju kadrovi Ujedinjenih regiona Srbije, da je i smenjeni direktor bio funkcioner ove političke organizacije.

U Upravnom odboru Ei korporacije, koji čine isključivo kadrovi Demokratske stranke, kažu da "ne žele smenu direktora i uskraćivanje subvencija dovode u direktnu uzročno-posledičnu vezu". Ali, navode da je smenjeni direktor Stamenković "kadar iste političke partije kojoj pripadaju gospodin Ivica Kojić i gospodin Branislav Jovanović iz Niša".

Ei korporacija potpisala je 6. decembra 2011. godine ugovor sa Fondom za razvoj Srbije kojim je predviđena isplata 4 miliona dinara mesečno ovom preduzeću koje je u restrukturiranju.

U saopštenju dostavljenom medijima članovi Upravnog odbora podsetili su da su odluku o smeni Stamenkovića obrazložili "nedomaćinskim raspolaganjem i trošenjem sredstava državnih subvencija", što ilustruju podatkom da je Stamenković za tri godine na “iće, piće, vozikanje, perfeme.." potrošio između 26 i 30 miliona dinara.

Takođe, navodi se da je Stamenković zaposlio i svoje rođake, pa da "trenutno u Korporaciji i njenim zavisnim preduzećima rade starija ćerka, sestra i brat Stamenković Miodraga".

Stamenkoviću se posebno zamera što je, po navodima iz Upravnog odbora, od svog imenovanja aprila 2008. godine, primao platu od 180.000 dinara, što je u to vreme bilo oko 2.500 evra. Ovo je, piše u saopštenju, izmenjeno tek odlukom Upravnog odbora godina dana kasnije, kada mu je plata prepolovljena.

08.01.2012. u 16:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd