» Ipak subvencije za Elektronsku industrijuMinistarstvo ekonomije saopštilo je da će ipak biti nastavljeno sa isplatom državne pomoći Elektronskoj industriji Niš, saopšteno je danas iz tog ministarstva. U saopštenju se demantuje pisanje, kako je navedeno "pojedinih medija", da je subvencionisanje bilo ukinuto već je, pojašnjava se, ono bilo samo privremeno obustavljeno i odbacuju ocene da je prethodna odluka bila politička.

Prema navodima iz Ministarstva subvencije su "privremeno obustavljene" jer je na računu Ei korporacije decembra bilo 10 miliona dinara "slobodnih sredstava", pa je konstatovano da nema potrebe za subvencijom za taj mesec.

- Ministarstvo ekonomije će nastaviti nakon odobravanja Programa rasporeda i korišćenja tih sredstava od strane Vlade RS u četvrtak, 12. januara 2012. godine. Ovakav sled događaja potvrđuje da doneta odluka u decembru nema političku konotaciju već da se isključivo posmatra ekonomska opravdanost rasporeda tih sredstava - piše u saopštenju.

Na kraju saopštenja navodi se da "Ei korporacija može da se nada da će joj država pomoći, kako kroz subvencije, tako i kroz podršku za pronalaženje odgovarajućih strateških partnera koji mogu da osavremene proizvodnju i ponovo podignu ovog uspavanog diva elektronske industrije".

Ali ...

Imajući u vidu da su Južne vesti jedan od medija koji su objavili da je Ministarstvo ekonomije ukinulo subvencije Elektronskoj industriji, smatramo da je neophodno izneti argumente koji potvrđuju i opravdavaju naš tekst.

Ministarstvo je 1. decembra 2011. godine donelo Rešenje kojim je odobren kredit od 4 miliona dinara. Dokument je potpisao državni sekretar Branislav Zec.

Po ovom Rešenju 6. decembra Ei korporacija je sa Fondom za razvoj potpisala ugovor o podizanju kredita.

Upravni odbor Ei smenio je 15. decembra direktora Miodraga Stamenkovića, a samo kasnije državni sekretar Ministarstva ekonomije Ivica Kojić, potpisao je Rešenje kojim je poništena prethodna odluka od 1. decembra. Vredi pomenuti i da je Stamenković funkcioner URS, a da se na čelu Ministarstva ekonomije nalazi takođe funkcioner te političke organizacije, Nebojša Ćirić.

Ova odluka obrazložena je "potrebama za prioritetno odobravanje sredstava drugim korisnicima koji se nalaze u postupku restrukturiranja, za urgentno plaćanje obaveza za isporučeni prirodni gas i rešavanje problema tekuće nelikvidnosti".

U tom dokumentu nije pomenuto da se isplata novca privremeno obustavlja, kao ni da je razlog obustave to što na računu Ei ima "neiskorišćenog novca".

Komentar Redakcije Južnih vesti

Koristan link: http://www.merr.gov.rs/sr/c/vesti/subvencije-za-ei-i-u2012/681

10.01.2012. u 21:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd