» Vernici bacaju novac u pijaću voduU burad sa pijaćom osvećenom vodom u dvorištu Sabornog hrama u Nišu, vernici ubacuju i novac, što predstavlja opasnost po zdravlje, smatraju stručnjaci. S obzirom da su burad otvorena sa gornje strane i da građani "zahvataju" vodu flašama i bokalima koje sami donose, a pri tom guraju i svoje ruke, postavlja se pitanje ispravnosti te vode.

Otac Vlajko Grabež, starešina Saborne crkve, kaže da Crkva ne odobrava ubacivanje novca i poziva vernike da to ne čine.

- To je neodgovorno ponašanje (vernika), ali mi tu ne možemo mnogo toga da učinimo. Ipak, to je veoma mala količina novca i ne verujem da može da utiče na zdravlje - kaže otac Vlajko.

Ipak, dr Polina Blagojević, docent na Departmanu za hemiju Prirodno - matematičkog fakulteta u Nišu, upozorava da opasnost ipak postoji.

- Po važećem Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, za pojedine hemijske supstance maksimalna dozvoljena koncentracija u vodi za piće iznosi čak manje od 1 miligrama na 1.000 litara vode - kaže Blagojević.

Blagojević pojašnjava da do kontaminacije vode može doći i ako se ona ne nalazi u odgovarajućoj ambalaži.

- Ako je nešto još i ubačeno u nju, više nije sigurno da je ona hemijski i bakteriološki ispravna - kaže dr Blagojević.

Pojedini građani sa kojima je novinar razgovarao na licu mesta kažu da bi rešenje mogli biti burići sa slavinom. Tako bi burad bila zatvorena, građani ne bi mogli da ubacuju novac u nju, niti bi imali direktan kontakt sa vodom.

19.01.2012. u 20:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd