» Srbijaturist vraćen Srbi IlićuVlada Srbije prihvatila je presudu Međunarodnog arbitražnog suda i odlučila da niško preduzeće Srbijaturist vrati Univorldu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije Srbije. U saopštenju se ne navodi u kom roku će to biti učinjeno, niti eventualna odšteta koju će država novcem poreskih obveznika morati da plati Univorldu, čiji je vlasnik Srba Ilić. Kako su Južne vesti ranije pisale, Međunarodni sud je obavezao Srbiju da Ilićevom preduzeću isplati i 3 miliona evra odštete.

Ipak, izneto je očekivanje da će biti zaključen aneksa Ugovora o prodaji kojim bi se, između ostalog, Univorld obavezao da u „Srbija-turist” Niš uloži 3.3 miliona dolara namenjenih rekonstrukciji hotela „NIŠ“ u Nišu, kako bi dobio 3 zvezdice.

VVlada je naložila Agenciji za privatizaciju da obustavi sve započete postupke protiv Univorlda, dok je, kako se navodi, ova američka kompanija obavezna da dostavi izjavu kojom odustaje od svih postojećih i budućih zahteva prema Američkoj Agenciji za osiguranje privatnih investicija (OPIC) za investicije koje se u momentu donošenja ovog zaključka realizuju u Srbiji.

Američka kompanija Univorld kupila je Srbijaturist 2003. godine. Tri godine kasnije država je raskinula privatizaciju uz razloženje da Univorld "nije ispunio preuzete ugovorne obaveze ni posle naknadno ostavljenog roka".

Nakon toga Ilić je pokrenuo sudski spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, koji je u maju 2011. godine doneo presudu po kojoj je država u obavezi da Iliću vrati Srbijaturist ali i isplati 3 miliona evra odštete.

Početkom juna Privredni sud u Beogradu privremeno je, na zahtev Agencije za privatizaciju, odložio izvršenje ove presude.

U vlasništvu "Srbijaturista" u vreme privatizacije bili su hoteli na ekskluzivnim lokacijama u Nišu i Niškoj Banji - "Ambasador", "Park", "Niš" u centru grada, hotel "Ozren" u Niškoj Banji kao i moteli "Nais" i "Medijana".

19.01.2012. u 22:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd