» Vojska dobija 17 "hamera" od Vlade SADVlada SAD će u 2012. godini pokloniti Vojsci Srbije 17 novih džipova "hamer", a procenjuje se da će prva vozila biti završena na proleće, objavljeno je na internet stranici srpskog Ministarstva odbrane. S obzirom na to da je reč o novoj borbenoj tehnici, Ministarstvo odbrane SAD će sa proizvođačem vozila "hamer" ubrzo zaključiti poseban ugovor na osnovu kojeg će otpočeti proizvodnja vozila za potrebe Vojske Srbije. Primarna ideja Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije je da se vozila koriste za opremanje Specijalne brigade i obuku jedinica za angažovanje u multinacionalnim operacijama. Stručnu i administrativnu podršku čitavom procesu pružile su Kancelarija izaslanika odbrane i Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD u Beogradu.

"Prema procenama, prva vozila "hamer" za potrebe Vojske Srbije će biti završena na proleće ove godine", navelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Protokol o donaciji potpisali su u Beogradu zastupnik načelnika Uprave Ministarstva odbrane za međunarodnu vojnu saradnju, pukovnik Predrag Kraljević i izaslanik odbrane SAD u Srbiji, pukovnik Pol Brocen. Osnov za zaključivanje Protokola o donaciji, predstavlja okončanje zakonodavne procedure na osnovu odredbi "Pisma ponude i prihvatanja", koje je državna sekretarka Tanja Miščević sa američkom stranom potpisala 23. decembra 2011. Time je formalno omogućeno da Vlada SAD u okviru Programa pomoći stranim armijama (FMF - Foreign Military Financing), tokom 2012. godine donira Vojsci Srbije 17 vozila "hamer".

Koristeći odobrene fondove u okviru Programa pomoći stranim vojskama, Vlada SAD je do sada za Srbiju ukupno izdvojila oko 3,7 miliona dolara, podseća srpsko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Srbije je otpočelo i sa administrativnom procedurom nabavke dodatnih vozila "hamer" putem još jednog programa pomoći Vlade SAD - Globalne inicijative za očuvanje mira (Global Peacekeeping Initiative- GPOI), čiji su fondovi namenjeni za opremanje i obuku jedinica za multinacionalne operacije.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je početkom januara rekao Tanjugu da će se ti "hameri" izrađivati po specijalnoj porudžbini Vojske Srbije.

28.01.2012. u 20:00

izvor: 021.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd