» Nove mini hidroelektrane u NišuPredstavnici Elektroprivrede Srbije i preduzeća "Naissus" potpisali su ugovor o projektovanju i izgradnji četiri mini hidroelektrane, koje bi proizvodile struju za podmirivanje potrebe niškog komunalnog preduzeća, a višak bi bio usmeravan u sistem EPS-a.

Mini hidroelektrane trebalo bi da budu urađene na lokacijama Koritnica, Divljana, Vinik i Čukljenik.

Aleksandar Mitić, direktor JKP "Naissus", kaže da će mini hidroelektrane omogućiti veliku uštedu niškom vodovodnom sistemu. Dobra strana projekta je i ta što je sve u skladu sa Uredbom Vlade o potsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

- Velika količina energije koju stvara potisak vode u cevovodima niškog vodovodnog sistema do sada je beskorisno rasipana, a istovremeno je ogromna količina struje trošena za rad crpnih stanica i prepumpnih sistema - kaže Mitić i dodaje da su problemi na realizaciji svedeni na minimum, jer gotovo svi tehnički preduslovi već postoje, pa tako radovi na izgradnji mogu brzo da počnu.

Mitić je objasnio da su lokacije planirane za gradnju "čiste" u smislu urbanističkih uslova i imovinskih odnosa, i da na njima "Naissus" već ima svoje objekte, tako da ima dovoljno prostora da izgradnja odmah može da počne.

Početak proizvodnje planiran polovinom naredne godine, a vrednost njihove izgradnje je 950.000 evra.

Saradnja EPS-a i preduzeća "Naissus" deo je šireg projekta Elektroprivrede Srbije kojim je predviđena izgradnju osam novih i revitalizaciju 15 postojećih malih hidroelektrana u Srbiji, a ovaj projekat finansira Evropska Banka.

03.02.2012. u 14:30
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd