» Spomenik Čegar od snegaUčenici Osnovne škole "Čegar" u Nišu napravili su u dvorištu škole snežnu repliku istoimenog spomenika. Izgradnja skulpture počela je u petak, 17. februara, a u tome su dobrovoljno učestvovali učenici 6, 7. i 8. razreda. Između 15 i 20 učenika dobrovoljno je došlo za vikend u dvorište škole da prave spomenik “Čegar”, a danas, prema rečima Nade iz osmog razreda, nastavnici su ih rado pustili sa časova nastave.

Snežna skulptura visoka je oko 4 i široka oko 2 metra.

Prema rečima Slavoljuba Blagojevića, nastavnika likovnog, prvobitno je planirano da skulptura bude još 2 metra viša i oko metar šira, ali je sneg, koji je počeo da se topi ovih dana, to onemogućio.

- Ideja je nastala u okviru likovne sekcije, a ovo je jedan od načina da promovišemo školu - rekao je Blagojević.

Spomenik od snega trebalo je da bude napavljen još pre dve nedelje, ali je zbog vanredne situacije i iznenadnog raspusta to odloženo.

Učenici su za izradu spomenika od snega koristili merdevine, kofe, lopate, mistrije i špakle. Ova figura uglavnom izaziva divljenje prolaznika i komentare da izgleda “kao da su je pravili pravi umetnici”.

Sestre Marta i Anja, učenice ove škole, takođe su se uključile u pravljenje spomenika.

U planu je da sledeće godine, ako bude snega, škola organizuje i mali interni konkurs za učenike, pa da svaki razred u svojoj konkurenciji napravi po neku skulpturu.

Takođe, postoji mogućnost da u školskom dvorištu okupe i učenike drugih škola i organizuju izbor za najbolju snežnu skulpturu.

20.02.2012. u 14:30
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd