» Predavanje o gravitacionim sočivimaPredavanje "Gravitaciona sočiva i posmatračka kosmologija" biće održano u četvrtak, 23. februara od 19:30h u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Predavač je dr Predrag Jovanović iz Astonomske opservatorije u Beogradu, a organizatori su Kancelarija SEENET-MTP, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Astromsko društvo Alfa i Društvo fizičara Niš.

U okviru predavanja će ukratko biti predstavljena teorija gravitacionih sočiva, kao i njihova praktična primena u posmatračkoj kosmologiji.

Naglasak će biti na primenama različitih tipova (makro, mikro i slabih) gravitacionih sočiva za otkrivanje najudaljenijih galaksija, detekciju tamne materije i izučavanje njene raspodele, kao i određivanje parametara kosmološkog modela. Biće dato i poređenje kosmoloških parametara dobijenih pomoću gravitacionih sočiva sa odgovarajućim rezultatima drugih tehnika posmatračke kosmologije, kao što su kosmičko mikrotalasno pozadinsko zračenje i supernove tipa Ia, a usput će biti spomenuti i rezultati nekih od najnovijih istraživanja vezanih za tamnu energiju i ubrzano širenje svemira, za koje je prošle godine dodeljena Nobelova nagrada za fiziku.

Ulaz je slobodan.

22.02.2012. u 16:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd