» Film o posledicama od kasetnih bombiMedijski istraživački centar iz Niša završava snimanje dokumantarnog filma “ 13 godina posle, gde smo danas“ o posledicama bombardovanja Niša kasetnim bombama i odbijanju Srbije da potpiše Konvenciju o zabrani kasetnih bombi. Srbija je bila na meti kasetnih bombi tokom sukoba sa NATO savezom 1999. godine. Tada je Niš dva puta bombardovan kasetnim bombama, a samo u jednom danu 7. maja 1999. godine od kasetnih bombi poginulo je 15 ljudi.

Od završetka NATO bombardovanja, u prvih nekoliko godina od kasetnih bombi rasutih na teritoriji Srbije poginulo je šest ljudi, a 12 je ranjeno.

Konvenciju o zabrani kastenih bombi država Srbija još uvek nije potpisala. Kao država žrtva koja je bila lider pokreta za zabranu kasetne municije Srbije još uvek uporno ćuti o konvenciji i ne izjašnjava se o tom problemu.

U filmu Medijskog istraživačkog centra govore žrtve kasetnih bombi iz Niša o momentima njihovog ranjavanja i životu nakon stradanja. Osim žrtava o potrebi da država Srbija potpiše Konvenciju o zabrani kasetnih bombi govore i BAN advokati, žrtve kasetne municije koje su se angažovale u borbi protiv tog oružja objašnjavajući ljudima u svetu kolika je opasnost od kasetnih bombi.

Sagovornici u filmu su i doktor koji je zbrinjavao ranjene tokom bombardovanja u Nišu, kao i predstavnik tadašnje lokalne vlasti.

Film je podržao Hendikep internešenel (Handicap International) Belgija.

Promocija filma zakazana je za kraj marta ove godine.

23.02.2012. u 12:00

izvor: mic.org.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd