» Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih vodaGradsko veće usvojilo je zaključak kojim se pokreće postupak sprovođenja procedure pribavljanja ponuda za realizaciju projekta razvoja PPOV-postrojenja za preradu otpadnih voda Grada Niša. To znači da je Grad Niš pripremio projekat za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i da će za izgradnju tog postrojenja konkurisati kod fondova EU. U nastojanju da se obezbede sredstva bez kreditnog zaduživanja i stvaranja velikih finansijskih obaveza, Grad će aplicirati kod evropskih fondova za bespovratna sredstva koja će biti iskorišćena za preradu otpadnih voda odnosno za izgradnju kanalizacione mreže u seoskim naseljima. Očekuje se da konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za ove namene bude završen za dva meseca.

Inače, gradonačelnik Niša Miloš Simonović , ranije je najavio tokom njeogovog boravka u Briselu, da će jedan od prioriteta Grada Niša i njegove Kancelarije u tom gradu biti obezbeđenje bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Grad Niš spremno prihvata realizaciju još jednog velikog projekta čiji je rezultat rešavanje jednog od gorućeg problema u Nišu i okolini - izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u seoskim naseljima.

Imajući u vidu značaj centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih kao i to da Grad Niš trenutno ne želi da se zadužuje, odlučeno je da se u celosti obezbede finansijska sredstva koja dodenjuje Evropska unija za realizaciju ovakvih projekata.

Prema rečima gradonačelnika Niša Miloša Simonovića, projekat podrazumeva završetak kanalizacione mreže u svim niškim selima, kao i izgradnju mreže u selima u opštinama Doljevac, Merošina i Gadžin Han.

U prvoj fazi realizacije ovog projekta predviđena je izgradnja preko 5 km kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda. Vrednost ove faze projekta je blizu 67 miliona evra.

Posle toga sledi druga faza izgradnje postrojenja i mreže na koju će biti povezani stanovnici Proseka, Jelašnice, Prve Kutine, Malče, G.Vrežine, Knez Sela, G.Matejevca, Brenice, Kamenice, Gabrovca, Huma, Rujnika, Čamurlije, Popovca, G.Međurova, Gadžinog Hana i Grkinje. Vrednost ovog dela projekta je blizu 27 miliona evra.
U trećoj fazi realizacije, vrednosti 7 miliona evra, kanalizacionu mrežu i postrojenje dobiće 4 sela iz opštine Doljevac - Malošište, Čapljinac, Knežica i Belotinac.

I domaćinstva 14 sela i naselja iz opštine Merošina, u narednoj fazi čija je vrednost 23 miliona evra, biće priključeno na novi kolektor. U pitanju su Krušce, Mramor, Sečanica, Batušinac, Balajnac, Gradište, Brest, Merošina, Rožina, Baličevac, Lepaja, Krajkovac, Biljeg, Azbresnica i Jovanovac. Sa 3,5 miliona evra biće finansirana izgradnja mreže i postrojenja za stanovnike Velepolja, Donje trnave, G.Toponice, Mezgraje, Vrtišta i Trupala.

Realizacijom ovog projekta rešiće se jedan od najvećih problema Grada Niša, u kome trenutno ne postoji prečišćavanje otpadnih voda. Rešavanje ovog problema ispunjava se i jedan od važnih uslova za privlačenje novih investitora, koji imaju obavezu da poštuju visoke standarde u očuvanju životne sredine.

27.02.2012. u 13:00

izvor: ni.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd