» Godišnjica rođenja cara KonstantinaNa današnji dan 272. godine u Nišu je rođen rimski car Flavije Valerije Konstantin, poznat kao Konstatin Veliki. Tačnu godinu rođenja istoričari još nisu uspeli da utvrde, pa se u literaturi i na Internetu često mogu naći različiti podaci, od 271. do čak 280. godine.

Konstantin je sin rimskog oficira visokog ranga Konstancija Hlora i Jelene, žene skromnog porekla. Rođen je u rimskom gradu Naissusu, današnjem Nišu, ali se arheolozi spore oko toga gde je tačno rođen. Za sada se najčešće kao mesto rođenja pominje Medijana, sa leve strane puta iz Niša ka Niškoj Banji, ali ima i onih koji tvrde da je zapravo rođen u objektu na Gradskom Polju, između tehničkih fakulteta i Tvrđave.

Bio je 57. car Rimskog carstva, a ostao je poznat po donošenju Milanskog edikta, kojim je 313. godine hrišćanstvo priznao kao religiju i zaustavio progon hrišćana.

Osnovao je novi centar Rimskog carstva, Konstantinov grad, odnosno Konstantinopolj, današnji Istanbul. Konstantinopolj je ostao prestonica Istočnog rimskog carstva do njegovog pada 1453. godine. Grad je sedište Vaseljenske patrijaršije, koja je duhovni centar Pravoslavne crkve.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 21. maja po crkvenom, a 3. juna po gregorijanskom kalendaru.

2013. godine u Nišu će biti obeležena 1700. godišnjica od donošenja Milanskog edikta.

27.02.2012. u 19:30
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd