» Održan 16. Zimski uspon na TremViše od 500 planinara iz 62 kluba u subotu je u zimskim uslovima osvojilo najviši vrh Suve Planine. Veliki sneg i loši vremenski uslovi prethodnih mesec dana nisu sprečili održavanje jedne od najmasovnijih evropskih i svetskih akcija - tradicionalnog Zimskog uspona na Trem.

Brojne planinarske ekipe u Donji Dušnik, gde je ove godine bila baza učesnika, počele su da pristižu već u petak. Veći deo je prespavao tu noć u učionicama škole „Vitko i Sveta“, a ka Tremu se krenulo u subotu ujutru.

Ka vrhu visokom 1.810 metara prve ekipe krenule su u 7,30. Prema podacima organizatora, Planinarskog kluba "Železničar", u akciji je učestvovalo više od 700 planinara, a prema procenama oko 500 je izašlo na vrh.

- Vremenski uslovi su se menjali, kako se to na planini često događa. Od sunčanog vremena, sa divnim pogledom na greben, do potpune magle i snažnog i ledenog vetra - kaže Dragan Ninković, predsednik Železničara.

Ninković napominje da su zbog loših uslova Gorska služba spasavanja i vodiči kluba preduzeli posebne mere bezbednosti.

Najmlađi učesnik ovogodišnjeg uspona bila je trinaestogodišnja Jelena Ratković iz Planinarskog društva "Subjel" iz Kosjerića, a najstariji Tomislav Cvetković (83), popularni Deda Toma, član niškog Železničara.

27.02.2012. u 20:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd