» Đacima obolelim od tuberkuloze boljeUčenik i učenica niške gimnazije "Svetozar Marković" kod kojih je prošle nedelje dijagnostifikovana tuberkuloza trenutno se osećaju odlično, potvrdila je dr Lidija Ristić sa Klinike za plućne bolesti u Knez Selu kod Niša. Ona je rekla da je učenik već pušten na kućno lečenje, kao i da se devojčica dobro oseća.

- Posle svih rentgenskih snimaka i ostalih analiza vidi se poboljšanje. Trenutno je izuzetno teško otkriti gde su se deca zarazila, bez obzira što su obolela u roku od mesec dana, period inkubacije je izuzetno dug. Za sada je nesumnjivo to da su bili u kontaktu sa nekim ko je oboleo od tuberkuloze - navela je doktorka Ristić.

Ona dodaje da ni kod jednog đaka iz bliže okoline obolelih nisu pronađeni simptomi tuberkuloze.

- Nema razloga za paniku i moram da kažem da nema nikakve "epidemije tuberkuloze" u gimnaziji "Svetozar Marković", gde su preduzete sve mere zaštite. U najkraćem roku su pregledani svi đaci koji su bili u bliskom kontaktu sa obolelima, oni koji ne idu u isti razred, ali i njihovi profesori. Preduzete su sve mere prema nacionalnom programu za suzbijanje tuberkuloze. Svi ostali đaci ove škole, koji su bili u eventualnim, sporadičnim i kratkotrajnim kontaktima sa obolelima, imaju skoro beznačajni rizik za oboljevanje od tuberkuloze - kaže dr Ristić koja je koordinator za jugoistočnu Srbiju na projektu "Kontrola tuberkuloze".

Razvoju tuberkuloze inače pogoduje iscrpljivanje organizma raznim dijetama, pušenje, alkoholizam, narkomanija, ali doktorka ističe da kod ove dece tih faktora rizika nije bilo.

Ljubljenje prilikom susreta

- Tuberkuloza može da bude rezultat dugog boravka u zatvorenom prostoru, što je sve češće način ponašanja mlađe populacije. Naša deca su prihvatila od nedavno i ljubljenje prilikom susreta što sa zdravstvenog aspekta nije preporučljivo - ističe Ristićeva.

U Nišu je 2010. godine bilo 56 obolelih, a tokom 2011. je bilo 36 lečenih od tuberkuloze.

27.02.2012. u 21:30
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd