» Video-nadzorU Nišu je na najfrekvntnijim saobraćajnicima u centralnom gradskom jezgru postavljen video-nadzor. To je prva faza postavljanja video-nadzora u kojoj je postavljeno 20 kamera. Kamere za video-nadzor, u prvoj fazi radova, postavljene su od Ureda do Trošarine. Kamera su postavljene na raskrsnici kod Ureda gde se ukrštaju Ulica kneginje Ljubice i Generala Milojka Lešjanina, na Trgu kralja Milana, u Voždovoj ulici, raskrsnice kod suda, na Crvenom pevcu, kod Kliničkog centra, kao i na Bulevaru dr Zorana Đinđića i sve do kružnog toka na Trošarini. Za postavljanje video-nadzora korišćena je postojeća infrastruktura za upravljanje saobraćajem što je dodatno olakšalo radove i znatno smanjilo troškove za realizaciju ovog projekta.

Video-nadzor pratiće pripadnici niške policije i Odeljenja saobraćajne policije. Sredstva za video-nadzor saobraćajnica i objekata u Nišu, u visini od 5 miliona dinara, obezbeđena su od naplate kazni za saobraćajne prekršaje. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, lokalnoj samoupravi pripada 30 odsto sredstava od naplate saobraćajnih prekršaja. Uvođenje video-nadzora je deo Programa korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti, koji podrazumeva povećane saobraćajne i opšte sigurnosti građana i imovine, usvojenog na Gradskom veću.

U saradnji sa nadležnim organima, do kraja godine predviđeno je postavljanje kamera i na jednom od najfrekventnijem i najgušće naseljenom Bulevaru Nemanjića. U okviru video-nadzora na Bulevaru Nemnjića biće ugrađen dodatni sistem za prepoznavanje registarskih tablica i vozila.

Namera grada je da bezbednosni sistem video-nadzora bude postavljen i na Vizantijskom i Bulevaru Medijana, ali i u Knjaževačkoj i drugim većim ulicama sa gustim saobraćajem.

Grad nastoji da obezbedi i kamere za video-nadzor u Tvrđavi, najvećim parkovima, i amfiteatar pored Nišavskog keja.

- Cilj je da napravimo kružni prsten u sistemu video-nadzora koji će činiti najvažnije ulice kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju i na šetalištima. Sistem će se nadzirati iz saobraćajne policije, Policijske uprave u Nišu i Gradske uprave. Saobraćajci će imati pregled na gradskim ulicma gde dolazi do gužvi, zastoja, ali i udesa, tako da će brže moći da se reaguje. Istvoremeno će se evidentirati i prolasci kroz crveno svetlo - kaže član Gradskog veća Boban Mihajlović.

14.03.2012. u 12:00

izvor: ni.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd