» Trinaest godina NATO bombardovanjaDelegacija Grada Niša predvođena gradonačelnikom Milošem Simonovićem položila je vence na spomenik žrtvama NATO bombardovanja, koje je otpočelo 24. marta 1999. godine. Tokom 78 dana bombardovanja, Niš je bio meta 40 puta. Poginulo je 56 građana Niša a povređeno više od dve stotine ljudi. Uništena su brojna industrijska postrojenja, glavna gradska trafo-stanica i aerodrom. Gađane su i kasarna "Stevan Sinđelić" i civilni objekti.

Spomen kapela je sagrađena u čast žrtava tokom ratova s početka devedesetih i NATO bombadovanja iz Niša. Na tablama koje se nalaze unutar kapele ispisano je 134 imena, a na kapeli se nalazi natpis: "Čekamo vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka".

Tokom operacije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara po 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420 hiljada projektila ukupne mase 22 hiljade tona.

Napadi su prekinuti 10. juna, nakon potpisivanja sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

26.03.2012. u 12:00

izvor: ni.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd