» U Nišu predstavljena "Nova ekonomska diplomatija"Publikacija "Nova ekonomska diplomatija - mogućnosti i izazovi", nastala kao rezultat istoimenog projekta, predstavljena je u Nišu. U narednim danima biće predstavljena u još pet gradova. Prema rečima autorke projekta i sekretarke Asocijacije NVO-a Jugoistočne Evrope - CIVIS Mirijane Prljević, nova ekonomska diplomatija rezultat je globalnih procesa u celom svetu.

- Ovom publikacijom želimo da ukažemo koliko zapravo nemamo informacija o novoj ekonomskoj diplomatiji i koliko je ona značajna kada je u pitanju marketinško i strateško pozicioniranje Srbije u privlačenju stranih investicija i kapitala naših ljudi iz dijaspore - ističe Mirijana Prljević.

Ono što je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova pokrenulo u okviru nove ekonomske diplomatije je mreža ekonomskih diplomata.

- Nju čine 28 ekonomskih savetnika koji su deo mreže diplomatsko-konzularnih predstavništva u svetu. Njihova uloga je da se bave pitanjima bileteralne saradnje Srbije i zemalja u kojima se nalaze, da promovišu našu zemlju, kao i da traže potencijalne invertitore koji bi ulagali u Srbiju - kaže Jelena Marjanović, pomoćnica ministra za ekonomiju i regionalni razvoj.

Pomoćnica ministra napominje da su ekonomski savetnici u svakoj investiciji koja je u poslednjih godinu i po dana došla u Srbiju imali ulogu.

U prvom delu Publikaciji nalaze se pet uvodnih tekstova, a u drugom su tekstovi o ekonomskoj diplomatiji ekonomskih savetnika u 15 zemalja u svetu.

26.03.2012. u 19:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd