» Laserska operacija očiju i u NišuLasersko skidanje dioptrije je od ove godine moguće i na klinici "Maja" u Nišu. Operacija po oku traju 5 minuta, a klinika je opremljena najsavremenijom tehnologijom. "Sačuvajte naočare i sočiva za uspomenu" slogan je kojim Centar za vid "Maja" najavljuje laserku operaciju skidanja dioptrije u Nišu. Prvi put južno od Beograda i to najsavremenijim laserom pružena je usluga koja je prvi put urađena 1990. godine LASIK intervencijom.

- Čak 70 odsto percepcije od spoljnog sveta je preko čula vida. Čovek je oduvek težio da dobro vidi. U 13. veku je doktor Mirabilis u Veneciji napravio prve naočare za staračku dalekovidost - istorijskim činjenicama je počela priču prof. dr Gordana Zlatanović, načelnik hiruškog bloka očne klinike u Nišu i medicinski direktor Centra za vid "Maja".

Oko 70 odsto fokusne moći oka daje rožnjača, a 30 odsto sočivo. Kao što je poznato, postoje 3 vrste reflekcionih anomalija, to su kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam. Mnogi oblici refratktivne hirurgije poboljšavaju vid tako što trajno promene oblik rožnjače. Druge procedure koriste ugrađivanje sočiva unutar oka.

- Ne možemo da utičemo na veličinu oka, ali može da se utiče na rožnjaču. To je 100 odsto bezbedna i sigurna intervencija za pacijente. Dok se u to nisam uverila, nismo uvrstili i ovu operaciju u naše usluge na klinici - dodala je Gordana Zlatanović.

U poznate metode refraktivne hirurgije spadaju: LASIK, epi-LASIK, Napredna površna ablacija (ASA), uključujući PRK i LASEK, kao i ugradnja intraokularnog sočiva. Ne postoji najbolja metoda za korekciju, sve zavisi od više segmenata.

- Mnogo pregleda mora da se uradi pre operacije. Pregledi traju i po nekoliko dana, tek nakon toga se utvrđuje da li neko može biti operisan. I opet, na dan operacije, uradimo dodatne preglede. Na primer, ne mogu da se operišu osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, one koje imaju drugu bolest oka ili boluju od dijabeta... - ističe doktorka Zlatanović.

Kada svi pregledi budu obavljeni i utvrdi se da je pacijent dobar kandidat za operaciju, sledi zahvat u najmodernije opremljenoj operacionoj sali.

- Operacija po oku traje 5 minuta, a samo skidanje dioptrije traje od 5 do 6 sekundi - pojasnila je doktorka.

Sve procedure se rade u lokalnoj topikalnoj (kapi za oči) anesteziji i u potpunosti je bezbolna. U toku intervencije pacijent leži ispod operacionog mikroskopa sa laserom i prati uputstva hirurga.

Nakon zahvata potrebno je da pacijent ostane na Klinici još neko vreme kako bi se ispratio rani postoperativni period. Lekar će dati dalja uputstva i kapi za oči da bi se oko zalečilo i ublažio osećaj peckanja, svraba, suvoće...

Doktorka Zlatanović je do sada izvršila više od 20.000 operacija katarakte, a pored nje, operacije laserskog skidanja dioptrije radi i mr Katarina Misailović iz Beograda koja je iza sebe ima više od 5.000 ove vrste intervencija. Iako je ova vrsta operacije tek od ove godine moguća i u Nišu, interesovanje je veliko.

- Zaista vlada ogromno interesovanje. Javljaju se ljudi iz svih krajeva, ne samo iz Niša. Čak nam se javljaju i iz Makedonije da bi kod nas da obave preglede i operaciju - rekla je doktorka Gordana Zlatanović.

Ono što je takođe važno u celoj ovoj priči je i cena ovog zahvata. Ovu vrstu operacije ne refundira fond zdravstva.

- Do 1. maja nudimo uskršnji popust i operacija oba oka je 900 evra u šta je uključen i pregled. Cena bez popusta je 1.100 evra za operaciju i 9.000 dinara za pregled - istakla je doktorka Zlatanović.

Osim laserske operacije za skidanje dioptrije, u Centru za vid "Maja" omogućene su utvrđivanje operacije katarakte najmodernijom ulztrazvučnom metodom za ugradnjom sočiva, operacije glaukoma, dijagnostikovanje svih oftalmoloških oboljenja, snimanje očnog dna, optičarske usluge i drugo.

Zahvaljujemo se svima u Centru za vid "Maja" što su nam izašli u susret i pokazali uslove u kojima rade i da slikamo operacionu salu.

27.03.2012. u 15:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd