» Grupa za hemofiliju održala sastanak u NišuSastanak Srpske lekarske grupe za hemofiliju održan je 26. marta na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, sa ciljem da omoguće isti kvalitet lečenja osobma sa hemofilijom u svim delovima Srbije. Grupa za hemofiliju nastavlja u 2012. godini sa organizovanjem stručnih sastanaka "Sveobuhvatno zbrinjavanje osoba sa hemofilijom".

- Lečenje hemofilije je skupo, ali ako je neblagovremeno, postaje još skuplje, a i život pacijenata može da bude ugrožen. Organizovanjem stručnih sastanaka želimo da upoznamo kolege širom Srbije sa principima lečenja ovog retkog oboljenja i da ih povežemo sa kabinetima za lečenje hemofilije koji postoje u Beogradu i Novom Sadu, a uskoro i u Nišu i Kragujevcu - izjavila je Dragana Janić, predsednica Srpske lekarske grupe za hemofiliju.

Sastanci su namenjeni lekarima, stomatolozima, biohemičarima, farmaceutima, medicinskim sestrama i zdravstvenim radnicima koji se ne sreću sa obolelima od hemofilije i njihovim porodicama.

- Ove radionice su od neprocenjivog značaja za pacijente i njihove porodice. Neadekvatnim lečenjem, zbog smanjene količine leka, oboleli od hemofilije se svakodnevno suočavaju sa mnogobrojnim problemima, što je naročito izraženo u malim mestima. Sastanci omogućavaju pacijentima širom Srbije da iznesu svoje probleme, direktno postave pitanja lekarima, upoznaju se sa savremenim metodama lečenja i sa pravima koja kao pacijenti imaju - rekla je Tatjana Marković, predstavnica Udruženja hemofiličara Srbije i majka deteta obolelog od hemofilije.

Očekuje se da će stvaranjem mreže kontakata među lekarima biti poboljšan i kvalitet zdravstvene usluga za obolele od hemofilije, odnosno da će svim pacijentima moći da budu pruženi isti uslovi zbrinjavanja bez obzira na to gde žive.

Lek koji zaustavlja krvarenje postoji i njegovom redovnom primenom ova bolest se može olakšati, ali samo lečenje nije jednostavno i zahteva tim stručnjaka.

Ova predavanja i planirane radionice obuhvatiće preko 500 lekara i medicinskog osoblja iz cele Srbije.

27.03.2012. u 21:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd