» Pacijent umro zbog nedostatka opremePacijent iz okoline Kruševca nije mogao biti operisan u niškom Kliničkom centru zbog nedostatka opreme, upućen je zbog zoga za Beograd, ali je na pola puta preminuo. Pacijent je primljen u petak, 30. marta oko podneva na nišku Kliniku za kardiovaskularnu hirurgiju, ali tamo nije mogao biti hitno operisan jer nije bilo veštačkih krvnih sudova.

- Pacijent je dovezen u niški Klinički centar sa rupturiranom aneurizmom trbušne aorte. Urađen je skener, dijagnoza potvrđena, ali nije mogao da bude operisan zbog nedostatka takozvanih graftova, odnosno veštačkih krvnih sudova. Zato je preusmeren za Beograd. Na pola puta je preminuo - rekao je za TV5 prof. Dr Milan Jovanović, načelnik odeljenja vaskularne hirurgije.

U pismu sa niške Klinike za vaskularnu hirurgiju navodi se da toj ustanovui, koja zbrinjava više od dva miliona potencijalnih pacijenata, u 2011. godini "dodeljeno" je svega 35 veštačkih krvnih sudova, mada je zahtevano, na osnovu iskazanih potreba, više od 200 takvih krvnih sudova. Istovremeno, Beogradu, koji ima isti broj potencijalnih pacijenata, obezbeđeno je više od 1.000 takvih krvnih sudova.

03.04.2012. u 16:30
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd