» Bez posla više od 50.000 visokoobrazovanihViše od 206.000 mladih osoba se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a istraživanje koje je sprovedeno pokazuje da je stopa nezaposlenih mladih u Srbiji jedna od najvećih u Evropi. Prvi čovek ove ustanove Dejan Jovanović upozorava da svaka druga mlada osoba u našoj zemlji nema posao i dodaje da se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi 206.000 osoba mlađih od 30 godina.

On takođe skreće pažnju na činjenicu da čak 40.000 njih nema ni srednju školu, odnosno da visokoj stopi nezaposlenosti mladih pre svega kumuje nedostatak formalnog obrazovanja, odnosno neadekvatna stručna sprema.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje govore da skoro trećina mladih u našoj zemlji spada u nekvalifikovanu ili polukvalifikovanu radnu snagu, 60 odsto njih ima treći i četvrti stepen srednje škole, dok svega devet odsto mladih ima više i visoko obrazovanje.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 55.802 osobe sa završenim fakultetom i oni u proseku čekaju na posao dvadeset meseci, što je duplo manje od ostalih osoba koji se nalaze na evidenciji naše službe. Od ukupnog broja visokoobrazovanih osoba, 26.265 njih su mlađi od 30 godina.

Podaci takođe govore da 40.421 osoba (od kojih su 15.963 mlađi od 30 godina) ima završenu višu školu i visoko trogodišnje obrazovanje. Podaci takođe govore da između 60 i 70.000 mladih sa evidencije NSZ svake godine dobije posao.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković, skreće pažnju na činjenicu da mnoge mlade osobe sa fakulteta izlaze bez stručne prakse i praktičnog znanja, a to neznanje – košta poslodavca. Procene UPS-a govore da poslodavac u proseku mora da uloži nekoliko hiljada evra da bi obučio zaposlenog da dobro obavlja svoj posao, a njihova statistika govori da čak 39 odsto poslodavaca organizuje dodatne obuke i usavršavanja.

14.01.2013. u 16:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd