» Počinje proslava godišnjice Milanskog ediktaDržavni program proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta kojim je rimski car Konstantin dozvolio slobodno ispovedanje hrišćanske vere, počeće sutra u Nišu, koncertom duhovne muzike hora moskovskog Sretenjskog manastira.

Domaćin svečanog koncerta u Narodnom pozorištu u Nišu, biće ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, a učestvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej, koji će proglasiti 2013. za godinu Milanskog edikta.

Gosti manifestacije biće i biskup Reformatorske hrišćanske crkve Ištvan Čete-Semeši, apostolski nuncije u Beogradu nadbiskup Orlando Antonini, najavili su organizatori.Pre početka svečanog koncerta, glumac Tanasije Uzunović sa balkona Narodnog pozorišta pročitaće Milanski edikt, a biće priređena i beseda o caru Konstantinu, njegovom poreklu i misiji.

Hor moskovskog Sretenjskog manastira koji ima 26 članova, pripremio je repertoar u kombinaciji duhovne i svetovne muzike. Gostovanje poznatog ruskog ansambla priredila je i organizovala ambasada Ruske Federacije u Beogradu.

Kako je ranije najavljeno, nastupu ruskog hora i svečanom programu u Narodnom pozorištu u Nišu prisustvovaće samo visoke zvanice, dok će svi zainteresovani moći da prate tu manifestaciju putem zvučnika postavljenih ispred pozorišta.Kao rodno mesto rimskog cara Konstantina, Niš je domaćin državne proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, ali će različiti kulturni programi biti organizovani i u drugim mestima u Srbiji.

Centralna svečanost biće organizovana u Nišu u nedelju 6. oktobra, kada će biti održana liturgija kojoj će pored patrijarha svih pravoslavnih crkava prisustvovati i visoki predstavnici drugih verskih zajednica.

U godini proslave, organizatori najavljuju premijeru predstave "Konstantin - znamenje anđela" u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša (27. februara), kao i izložbu na arheološkom nalazištu Viminacijum na kojoj će biti prikazani unikati iz 4. veka naše ere.Narodno pozorište iz Beograda 18. maja na arheološkim ostacima rimske vile Viminacijum (kod Kostolca) izvešće operu Đuzepea Verdija "Aida", a 3. juna na Niškoj tvrđavi biće priređen koncert neoklasične muzike.Na Niškoj tvrđavi Beogradska filharmonija 15. juna izvodi Devetu sinfoniju Ludviga van Betovena, 29. juna biće izvedena Verdijeva opera "Trubadur", a za 14. septembar najavljen je koncert vizantijske muzike Slobodana Trkulje.

Srpska pravoslavna crkva prirediće u čast 17 vekova Milanskog edikta poseban program koji uključuje ekumenske skupove, verska predavanja i zajedničku liturgiju.Rimski imperator car Konstantin Veliki, rođen u Nišu, tadašnjem Naisusu, proglasio je 313 godine nove ere u Milanu edikt kojim je zabranjen progon hrišćana, omogućena sloboda hrišćanske veroispovesti i naloženo vraćanje oduzetih dobara hrišćanima.Pravoslavni hrišćani posvetili su 21. maj po julijanskom, odnosno 3. jun po gregorijanskom kalendaru, caru Konstantinu i njegovoj majci carici Jeleni, a tog dana u svim crkvama služe se svečane praznične liturgije.

16.01.2013. u 18:00
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd