» Protest zakupaca pijačnih tezgiU Srbiji, oko 40.000 zakupaca tezgi žive od pijačne prodaje mešovite robe. Kontrola poreske inspekcije koja je tražila uvid u poslovanje pijačnih prodavaca na Cvetnoj pijaci u Nišu uznemirila je prodavce, tako da je veliki broj tezgi danas zatvoren.

Na niškoj Cvetnoj pijaci najveći broj tezgi je zaključan. Razlog je strah pijačnih prodavaca od oduzimanja robe, čega se pribojavaju posle kontrole poreske inspekcije koja ih je uznemirila.

Prodavci kažu da su inspektori pozvali policiju i da je dvadesetak policajaca napravilo kordon i odvojio ih od tezgi.

"Sam nastup je izrevoltirao ljude, jer ovo je njima nešto od čega žive, prehranjuju porodice", kažu, uz napomenu da se trude da sve obezbede, od prijavljenih radnika do plaćanja penzionog i socijalnog.

Pijačni prodavci kažu da je najveći problem dokument o poreklu robe, koji oni uglavnom nemaju, ali smatraju da sa rešavanjem problema nelegalne trgovine treba da se krene od dobavljača.

"Neka država reši problem sa Suboticom, Pazarom, Pančevom, Kinezima", naglašava Vojislav Nikolić, predstavnik pijačnih prodavaca, "pa ćemo i mi morati da kupujemo od legalnih veletrgovina koje nam izdaju račune."

U pijačnoj upravi takođe kažu da treba krenuti od trgovaca na veliko koji uopšte nisu u sistemu PDV-a, dok pijačne prodavce smatraju ispravnima.

"Oni zaključivanjem ugovora svakog decembra sa pijačnom upravom imaju status trgovca", podseća Radovan Milojević, direktor JKP Tržnica i potpredsednik UO Udruženja pijaca Srbije. "S druge strane, izmirivanjem obaveza na godišnjem nivou, gde dobiju račune sa fiskalnim delom, i kroz to su učesnici PDV-a.)"

Iz Poreske uprave, čiji su terenski inspektori, kako tvrde zakupci tezgi, pokušali da im oduzmu robu, ni pored više pokušaja, novinar RTS-a nije uspeo da dobije komentar.

Zakupci su spremni da sarađuju, što su, kažu, i pokazali kada su na zahtev poreske inspekcije svojevremeno povukli sa tezgi brendiranu robu.

20.10.2014. u 20:00

izvor: rts.rs
lisica.rs | networkit.rs | pcberza.rs   Prijatelji : Selidbe Beograd | Otkup automobila
 Nisinfo.rs na Facebook-u
Novi Sad Vrnjačka Banja Kragujevac Vrnjačka Banja smeštaj Beograd